Omgeving

Uit met de Vespa

Onze unieke ligging te Tongeren maakt van Vespatoerist de ideale uitvalsbasis voor een vespa ritje. De fruitstreek, het Maasland, de Voerstreek en zelfs de Ardennen zijn van hieruit vlot bereikbaar. Ontdekkingsmogelijkheden genoeg dus!

www.vespatoerist.be

Gallo-Romeins museum

Een bezoek aan het Gallo-Romeins museum is een aanrader. Verschillende presentaties brengen de wereld van de Romeinen en de Galliërs tot leven, op maat van jonge en oudere bezoekers. Het Gallo-Romeins museum werd in 2011 bekroond met ‘The European museum of the Year Award' en in 2014 ontving het de museumprijs als beste museum van Vlaanderen.

www.galloromeinsmuseum.be

OLV-basiliek en Teseum

Tongeren fascineert met haar religieus en waardevol verleden. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk één van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen. Verschillende reliekhouders, het edelsmeedwerk, de middeleeuwse koorboeken … De waardevolle voorwerpen zijn het middelpunt van de tentoonstelling.

www.teseum.be

Vlooienmarkt

Al meer dan 30 jaar is Tongeren op zondagmorgen, en dit reeds van in de vroege ochtend, een levendige stad. De meer dan 350 standhouders en een 40-tal antiekzaken stallen dan hun beste waar uit voor de talrijke bezoekers aan de grootste antiek-en brocantemarkt van de Benelux. Tongeren is op zondagvoormiddag een internationale stad en 'the place to be' voor een steeds groter aantal Nederlanders, Duitsers, Fransen, Britten en Amerikanen. Allen zijn ze op zoek naar dat 'uniek' stukje antiek of brocant. 
Britse krant lovend over rommelmarkt. Voor meer info: klik hier

 

Begijnhof en begijnhofmuseum

Het Sint-Catharinabegijnhof van Tongeren hoort bij de dertien Vlaamse begijnhoven die in 1998 opgenomen zijn in de lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van de Unesco.
Op het prachtige idyllische pleintje 'Onder de Linde' vind je het begijnhofmuseum Beghina.

www.begijnhofmuseumtongeren.be

De Velinx

Wil je het werk zien of mee beleven van enkele artiesten, dan is ons Cultureel Centrum van Tongeren de place to be. Voor de programmatie: 

www.develinx.be

Fietsroutenetwerk

Fietsparadijs Limburg: dat is 2000 km zorgeloos genieten van maximaal fietscomfort: autoluwe paden, duidelijke signalisatie, fietscafés, picknickplekken, laadpalen voor elektrische fietsen. Hier trap je vlot van knooppunt naar knooppunt. En je krijgt er nog een portie beleving bovenop. Mooie en afwisselende landschappen, routes door de boomgaarden. Je komt er kastelen, wijndomeinen, vierkantshoeves en mooie kerkjes tegen. Kortom, dit moet je doen. 

www.vlaanderen-fietsland.be/fietsroutes-regio/haspengouw

Wandelen

Limburg biedt en uitgebreid netwerk van kwaliteitsvolle wandellussen: perfect bewegwijzerd, combineerbaar en op maat van iedereen. Zoek jouw ideale wandeling op: 

www.wandeleninlimburg.be

Gastronomie

Er wordt vaak gedacht dat de term "gastronomie" uitsluitend slaat op de kunst van het koken, maar dit is slechts een klein deel van de definitie. Een kok is niet per definitie hetzelfde als een fijnproever. De voornaamste activiteiten van een fijnproever zijn het ontdekken, proeven, ervaren, onderzoeken, begrijpen en schrijven over voedsel, kortom het onderzoeken van alles wat met voedsel te maken heeft. En dat mag jij als toerist/fijnproever in Tongeren zeker niet missen.

https://www.toerismetongeren.be/Aanbod/detail/171/download-de-culinaire-gids

Enkele restaurants met telefoonnummer:

  •      - Antica Roma:  +32 12/ 45 25 51
  •      - Le Casque:  +32 12/ 21 31 98
  •      - Gerechtshof:  +32 12/ 74 20 78
  •      - Intermezzo:  +32 12/ 74 15 74
  •      - 't Vrijthof:  +32 12/ 23 16 75
  •      - Infirmerie:  +32 12/ 44 10 44
  •      - Retro Velinx:  +32 12/ 26 24 34 

Koopjesweekenden in december

In Tongeren zitten heel wat lokale ondernemers en ketens met een kleurrijk palet aan winkels, grote en kleinere speciaalzaken. Je vindt in onze stad tal van leuke winkels, bruisende cafés en trendy handelszaken. De moeite waard om een bezoek te brengen. Iedere eerste zondag van de maand: KOOPZONDAG, van 13.00 tot 17.00 uur.

Alden Biesen

Een schitterende erfgoedsite, een internationaal cultuur- en congrescentrum, een toeristische trekpleister: de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is het allemaal. Alden Biesen, ooit gebouwd door de Duitse Ridderorde, is nu een van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio.

Ontdek de spannende speurtocht 'Het Complot'. In het gloednieuwe misdaadspel van Bilzen Mysteries verken je op een speelse en spannende manier het historische domein van Alden Biesen. Aanwijzingen en raadsels kruisen je pad. Los jij het mysterie op? 

www.alden-biesen.be   

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt een wijnkasteel. Enig in België. Niet per toeval, aangezien de Romeinen reeds wijngaarden hadden in deze streek.

www.wijnkasteel.com

Maasmechelen village

Laat je inspireren door de huidige trends en de exclusieve aanbiedingen in Maasmechelen Village.

https://www.maasmechelenvillage.com/nl/home/

Gardenfestival Hex

Jaarlijks in juni en september openen de tuinen van Kasteel Hex zich voor het grote publiek. Geniet van deze mooie tuinen en bezoek de vele standjes van de talrijke exposanten. 

www.hex.be

Toeristische gidsen.

 Lieve Molenaers

 molenaerslieve@hotmail.com

 +32 478 53 14 40

 Lu Ruiters

 luruiters@hotmail.com 

 + 32 12 23 92 41